پل ارتباطی میان طراحی معماری و صنعت سنگ
پانزدهمین نمایشگاه بینالمللی سنگ تهران که از ۳۱ اردیبهشت تا ۳ خرداد ۱۴۰۳ در محل نمایشگاههای بینالمللی شهر آفتاب برگزار شد، میزبان طیف متنوعی از فعالان زنجیره صنعت سنگ بود؛ اما امسال شاهد حضور گسترده تر و چشمگیر معماران، طراحان داخلی، اساتید دانشگاه و دانشجویان رشته معماری بود. این حضور پررنگ، نمایشگاه را به فضایی تعاملی و الهامبخش میان جامعه طراحی و صنعت سنگ تبدیل کرد.
در این نمایشگاه، معماران فرصتی ارزشمند یافتند تا از نزدیک تنوع متریالهای سنگ ساختمانی شامل مرمر، مرمریت، تراورتن، گرانیت، لایماستون و دیگر سنگها را ببینند و بیشتر با فرآیندهای مختلف استخراج، برش، ساب و فرآوری آشنا شوند و قابلیتهای فنی، اجرایی و زیباییشناختی آنها را در پروژههای معاصر بررسی کنند. حضور شرکتهای فعال در حوزه سنگهای خاص و فرآوریشده، زمینهای برای آشنایی طراحان با امکانات تازه در طراحی نما، فضاهای داخلی، کف و حتی طراحی مبلمان سنگی فراهم ساخت.
یکی از ویژگیهای برجسته این دوره از نمایشگاه، برگزاری پنلهای با محوریت معماری و سنگ بود. در این پنلها، اساتید برجستهای همچون مهندس کامران افشار نادری،مهندس بابک آریایی و مهندس سعید میرحسینی، دکتر کامبیز مشتاق گوهری، دکتر حسین طاهری، دکتر مرتضی رهبر همچنین Ersin Bozkurt سردبیر نشریه استون تایمز ترکیه حضور یافتند و در موضوعاتی چون “زیبایی ماندگار برای معماری شهری، سنگ طبیعی” ، “استفاده از سنگ در معماری شهری، فرصت ها و چالش ها”، “سنگ از دل تاریخ تا لبه ی طراحی فردا”، “هوش مصنوعی و معماری سنگ، طراحی هوشمندانه در فضای شهری” ، “سنگ در معماری شهری، تجربه هایی از طراحی و اجرا”، “نماهای سنگی چند حسی در معماری شهری” و … ، برای استفاده هوشمندانه تر از سنگ به ارائه مطالب آموزشی و تبادل نظر با شرکتکنندگان پرداختند. این پنلها مورد استقبال فراوان دانشجویان و فعالان حوزه طراحی قرار گرفت.

همچنین، هر روز تورهای بازدید نمایشگاهی ویژه دانشجویان توسط مهندس کیانوش خانی برگزار شد که با هدف افزایش آگاهی، آموزش میدانی و ایجاد ارتباط مستقیم میان نسل آینده معماری و صنعت سنگ تدارک دیده شده بود. این تورها ضمن معرفی قابلیتهای مواد طبیعی، نقش مهمی در الهامبخشی برای پروژههای آینده دانشجویان ایفا کردند.
ایجاد ارتباط پایدار میان معماران و تولیدکنندگان سنگ میتواند به بهبود کیفیت پروژهها و ارتقای جایگاه سنگ طبیعی در معماری ایران منجر شود.. نمایشگاه امسال نشان داد که سنگ دیگر صرفاً یک متریال ساختمانی نیست، بلکه بهعنوان یک عنصر فرهنگی، هنری و معمارانه، جایگاه خود را در طراحی معاصر ایران تثبیت کرده است.