ثبت صدای تجربه؛ پاسداشت ریشسفیدان صنعت سنگ
یکی از رویدادهای ماندگار و ارزشمند پانزدهمین نمایشگاه بینالمللی سنگ تهران ۱۴۰۴، رونمایی رسمی از مجموعه پنج جلدی کتابهای تاریخ شفاهی صنعت سنگ ایران بود که در آیین اختتامیه این رویداد تخصصی با حضور مسئولین، فعالان، پیشکسوتان و علاقمندان این صنعت از آن پردهبرداری شد.
تاریخ شفاهی یکی از شیوه های پژوهش در تاریخ است که به شرح و شناسایی وقایع، رویدادها و حوادث تاریخی براساس دیدگاه ها، شنیده ها و عملکرد شاهدان، ناظران و فعالان می پردازد. این مجموعه، با هدف مستندسازی میراث شفاهی صنعت سنگ ایران، حفظ تجربههای زیسته و انتقال دانش و روایتهای نسلهای پیشین به نسلهای بعدی، برای نخستین بار به صورت رسمی منتشر و توزیع آن آغاز شد. این کتابها تلاش میکنند نقشآفرینی افراد مؤثر، مسیرهای طیشده و تحولات مهم این صنعت را از زبان پیشکسوتان آن روایت کرده و به نوعی تاریخ معاصر صنعت سنگ کشور را ثبت و حفظ کنند.

این مجموعه به کمک شرکت روشان روز و همت آقای کاوه فاضل بسطامی، پژوهشگر و فعال فرهنگی حوزه سنگ هستند که طی نزدیک به یکسال و نیم تحقیق، پژوهش و مصاحبه با بیش از ۵۰ فرد مؤثر و پیشکسوت این صنعت به ثمر رسیدهاست که در قالب گفتوگوهای مستند با پنج چهره اثرگذار و ریشسفید صنعت سنگ ایران گردآوری شده است:
- محمد اسماعیل مرندی
- محمدحسین اعتمادی
- رضا حاجیحیدری ورنوسفادرانی
- محمد مالکی
- مجید صدری
پیشکسوتان صنعت سنگ، با تجربیات گران بهای خود، می توانند الگوهای ارزشمندی برای نسل آینده باشند و توصیه های آن ها، راهنمایی است برای جوانانی که قصد دارند در این صنعت قدم بگذارند.
این کتابها شامل روایت زندگی، تجربیات کاری، خاطرات، چالشها، تحولات صنعت و نگاه پیشکسوتان به مسیر شکلگیری و توسعه صنعت سنگ در ایران هستند که می تواند برای فعالان صنعت سنگ، پژوهشگران، معماران، دانشجویان و علاقهمندان به تاریخ شفاهی و توسعه صنعتی جذاب و کاربردی است.
این حرکت فرهنگی در دل یک نمایشگاه صنعتی، یادآور اهمیت مستندسازی تاریخ صنایع بومی و انتقال تجربه از نسلی به نسل دیگر است؛ اقدامی تحسینبرانگیز که به نام نمایشگاه سنگ تهران ۱۴۰۴ ثبت شد.